Motivációs napló – Egy jó ötlet a 5minutelanguage blogról

Sokszor érezzük, hogy nem haladunk eléggé, különösen, amikor azt halljuk, hogy csodamódszerekkel pár hét alatt eljuthatunk az anyanyelvi beszélő szintjére, mi pedig már hónapok, évek óta tanulunk egy idegen nyelvet, és még messze vagyunk a kitűzött céltól.

Nemrégiben fedeztük fel Agnieszka blogját, aki egy nagyon szemléletes példán mutatja be, hogy mennyire összetett és valljuk be hosszútávú folyamat is a nyelvtanulás.

A nyelvtudás elsajátítását és a cipőbekötés megtanulását veti össze. Ha valakit megkérdezünk arról, hogy be tudja-e kötni a cipőjét, a válasz valószínűleg egy egyszerű „igen” vagy egy „nem” – mert a cipő bekötéséhez csak egy mozdulatsort kell elsajátítanunk, begyakorolnunk – és ez a mozdulatsor gyakorlással könnyedén, rövid idő alatt elsajátítható. Könnyedén felmérhetjük, hogy megtanultuk-e vagy sem, hiszen vagy be tudjuk kötni a cipőnket, vagy nem.

A nyelvtanulás ezzel szemben egy összetett folyamat, el kell sajátítanunk az adott nyelv szókincsét, nyelvtanát és négy készségünket – beszéd, hallás utáni megértés, olvasásértés, íráskészség – is fejlesztenünk kell.

Mivel ez egy hosszú folyamat, menetközben nem mindig világos, egyértelmű, hogy hol is tartunk. Ezért kell megtanulnunk, hogyan mérhetjük fel, hol tartunk; hogyan alkothatunk reális képet előrehaladásunkról.

Agnieszka azt javasolja, hogy a folyamatot osszuk fel kisebb szakaszokra pl. hetekre. Ezekre határozzuk meg, mit szeretnénk elérni, ezekre tűzzünk ki konkrét célokat. Konkrét célokat könnyebb összevetni az elért eredményekkel, mintha általánosan fogalmazunk.

Azt javasolja, hogy írjuk is le az arra a hétre kitűzött célunkat, kiegészítve két fontos dologgal: Honnan fogjuk tudni, hogy elértük a célunkat? Mi lesz az, amit most még nem, de egy hét múlva már képesek leszünk megtenni?
Röviden: Mi a cél? Honnan tudom, hogy elértem?

A hét végén pedig értékeljük a hetünket. tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:
Mit tanultam a héten?
Sikerült elérnem a hétre kitűzött célokat?
Mire vagyok büszke?
Mi az, amin még dolgoznom kell.

Így nemcsak átgondolhatjuk, hogy elértük-e célunkat, de a sikereink motiválhatnak minket arra, hogy újabb célokat tűzzünk ki; és világosabb képet kapunk arról is, hogy mi az, ami további odafigyelést, gyakorlást igényel.

Agnieszka a vasárnapot javasolja az átgondolásra, mert ilyenkor kevésbé vagyunk elfoglaltak, kipihentebbek vagyunk, így nyugodtabb körülmények között gondolhatjuk végig, mit is értünk el a héten, illetve, hogy mi legyen a kitűzött cél a következő hétre.
Ha ezt hétfőre hagyjuk, amikor már magával ragadnak az iskolai események, tennivalók, könnyen elmaradhat az egész – és egy hét kimaradás azért hosszú idő a nyelvtanulás folyamatában.

Konkrét, mérhető célokat fogalmazzunk meg – lásd OKOS célok bejegyzésünket.

Ilyenek lehetnek:
Mindennap elolvasok egy hírt a newsinlevels.com oldalon; kedvenc dalaimból, filmjeimből kigyűjtök öt kifejezést, amit a héten az angol órákon „bevetek”, használni fogok; mindennap 15 percet gyakorolok a quizleten.

Agnieszka javasolja, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból – vállaljunk valamit, ami igazán kihívás számunkra – gondoljuk végig, mi az, amitől pl. tartunk vagy nehezebben megy, és azt „vállaljuk be”, pl. tartsunk rövid prezentációt angolul az órán, ha a többiek előtt való megszólalás a mumusunk.
A vasárnapi értékelés során próbáljuk beazonosítani „vakfoltjainkat” – azaz azokat a dolgokat, amelyek sikeres nyelvtanulókká tesznek, vagy épp ellenkezőleg megakadályozzák, hogy megvalósítsuk céljainkat, de nem tudatosultak bennünk.

Mi az, amit terveztem, de nem valósítottam meg – pl. mindennap elolvasok 3 rövid hírt angolul az Interneten. Miért nem valósítottam meg? Nem volt időm? Miért nem volt időm? Túl sok időt töltöttem a közösségi oldalakon? Miért? Nem szabtam időkorlátot, amikor csetelni kezdtem?

Tehát, nem voltam elég fegyelmezett – ez volt a gond! A jövő héten átgondolom az időbeosztásomat, időtervet készítek mind a nyelvtanulási céljaim megvalósítására, mind a használatára.

Agnieszka azt is javasolja, hogy legyen valamilyen inspiráló, ösztönző felület, akár a valóságban egy kis parafatábla formájában, de lehet a telefonunkon vagy valamelyik internetes felületünkön is, ahol kitűzhetjük, megjeleníthetjük sikereinket, illetve azokat az idézeteket, mondásokat, képeket, melyek tovább ösztönöznek minket.

Agnieszka kidolgozott egy un. „Motivációs naplót” (The Motivation Journal) is, mely segít elérni céljainkat és megünnepelni eredményeinket. Minden vasárnap felírhatjuk a naplónkba, hogy mik azok a dolgok, amelyek majd segítenek a rákövetkező héten, mik azok a dolgok, melyek örömöt okoznak majd, mik azok, melyek várhatóan „feldobják” a hetünket („Things that will make this week a great week”). Ilyenek lehetnek egy baráti beszélgetés, egy séta a parkban vagy egy közös program a barátokkal, egy jól sikerült dolgozat vagy prezentáció.

Majd a hétvégén, vasárnap érdemes összeírnunk, mi volt az, ami az előző hetet élménnyé varázsolta (Things that made this week a great week), mi az, ami örömöt okozott, büszkévé tett vagy motivált:

Ezen a héten:
Örömöt okozott, amikor ______________________________________________
Büszkének érzetem magam, amikor _____________________________________
Erősítette motivációmat ______________________________________________
(Agnieszka Murdoch: The Motivational Journal (Diary), 2015:12)

Végül állítsuk össze terveinket, fogalmazzuk meg konkrét céljainkat a következő hétre!

Agnieszka naplója tartalmaz egy-egy motivációs üzenetet, idézetet is minden hétre, de hasonlókat könnyedén találunk az Interneten is.

Agnieszka naplója nemcsak a nyelvtanulókhoz szól, de könnyedén ráigazíthatjuk nyelvtanulási céljainkra. Motivációs naplónk lehet egy egyszerű füzet – a lényeg az, hogy rendszeres vezetése segít abban, hogy ne térjünk le a kijelölt útról, hogy újabb és újabb reális célokat tűzzünk ki és hétről-hétre „megünnepeljük” eredményeinket, a legkisebb előrelépést is.

Érdemes rendszeresen ellátogatni az 5minutelanguage.com oldalra – számos jó ötletet kaphatunk Agnieszkától.