Az „Elvarázsolt park” és „We are tourists from …”

Folyékonyan, magabiztosan cikkünkben már összegyűjtöttünk néhány módszert, ötletet arra, hogyan fejleszthetjük beszédkészségünket; hogyan teremthetünk alkalmat arra, hogy minél többet megszólaljunk.

Írtunk már az „English Time” módszerrőlamikor egy előre meghatározott, lehetőleg rendszeres időben barátainkkal vagy családtagjainkkal csak angolul beszélgetünk – pl. esténként, amikor együtt van a család vagy osztálytársainkkal tanítás után.

Ehhez a módszerhez adunk most két új ötletet.

Az egyik az „Elvarázsolt park” módszer – park, mert akitől ezt a módszert hallottuk a közeli parkot választotta kislányával a gyakorlásra. A parkot „elvarázsolt területté” nyilvánították, ahol csak angolul lehet beszélni, mert különben „nem értik meg egymást”. Amíg a parkban vannak csak angolul szólalhatnak meg. Először nem ment könnyen, de lassan-lassan belejöttek, betartották a „játékszabályokat”.

A lényeg ennél a módszernél is az, hogy teremtsünk rendszeres lehetőséget arra, hogy megszólaljunk a tanult idegennyelven – próbáljuk meg kifejezni gondolatainkat angolul.

A másik módszer a „We are tourists from …” – tinédzserként gyakran töltjük az időt barátainkkal, sokszor sétálunk pl. a városban. Játszhatjuk ilyenkor azt, hogy külföldi turisták vagyunk – angolul beszéljük meg a benyomásainkat, osztjuk meg gondolatainkat. Ha bátrak vagyunk kérdezhetünk, kérhetünk valamilyen információt angolul a minket körülvevő emberektől (pl. útbaigazítás, pontos idő stb.), illetve, ha szerencsénk van, és külföldi turistákkal találkozunk, velük is felvehetjük a kapcsolatot.

Ne felejtsd az elvet: ragadj meg minden alkalmat, teremts lehetőségeket arra, hogy megszólalj!