A hallás utáni megértés, a “listening” fejlesztése

Ha nyelvtanulókat kérdezünk arról, hogy melyik az a terület, amely nehezebben megy a nyelvtanulásban, a leggyakoribb válasz: megérteni az anyanyelvi beszélőket, illetve megoldani a „magnós feladatokat”. Nem véletlen.
Ez az a készség, melyet nagyon nehéz mesterséges közegben gyakorolni. Nem vagyunk angol nyelvterületen, ritkán találkozunk anyanyelvi beszélőkkel. A leggyakrabban egy gép hang közléseit próbáljuk megérteni.


A tanórán már értjük tanárunkat, talán a magnós feladatokban is szereztünk valamennyi gyakorlatot, mégis, amikor „élesben” találkozunk a nyelvvel, sokszor úgy érezzük, csődöt mondtunk.
Akkor tehát lehetetlen feladat előtt állunk? Semmi esetre sem! Mivel ez nagyon sok nyelvtanuló problémája, sokan keresték, keresik rá a megoldást. Tankönyvek, honlapok adnak módszertani ötleteket, illetve gyakorlási lehetőségeket.
Ezek közül az ötletek és lehetőségek közül mutatjuk be azokat, melyek már többeknek beváltak.

1) GYAKOROLJ!

Az első fontos kulcsszó, amit már többször említettünk, a gyakorlás. Hallásértésünk sem alakul ki egy nap alatt. Fontos, hogy tervszerűen, tudatosan fejlesszük, építsük be a gyakorlást mindennapi tevékenységükbe.
Hallgassunk angol nyelvű anyagokat (zenét, internetes hang- vagy videóanyagokat (podcast), híreket stb.) utazás, házimunka vagy akár sportolás közben! Próbáljunk meg minden nap, ha csak pár percig is tudatosan foglalkozni valamilyen angol nyelvű hallgatással!

2) KÉPES VAGY RÁ!

Mivel nehéz feladat a hallás utáni megértés, sokan hamar elvesztik önbizalmukat, és pánikba esnek, ha valakivel angolul kell kommunikálniuk, vagy egy magnós feladat előtt állnak, mert úgy érzik, úgysem értik majd meg a hallottakat. Tapasztalataikat előzetes kudarcaikra alapozzák, melyek több forrásból fakadhatnak:

 • még kevés idejük, lehetőségük volt a gyakorlásra,
 • csak megoldottak különféle feladatokat, de nem tanulták meg azokat a technikákat, melyek hatékonyan segítik a megértést.

Fontos tehát, hogy mind a feladat előtt, mint alatta maradj nyugodt, ne pánikolj! Fogadd el, hogy különösen az első időkben nem fogsz majd minden szót megérteni, de gyakorlással és a szükséges technikák használatával egyre sikeresebb leszel. Kezdj el hinni magadban, alakítsd ki a meg tudom tenni hozzáállást („I CAN DO IT!”)!

3) VÉRTEZD FEL MAGAD!

Sokkal könnyebben megértjük a beszélt nyelvet, ha ismerjük annak sajátosságait. Idetartoznak a kiejtéshez kapcsolódó jellemzők, pl. a mondathangsúly, intonáció jellemzői, a hangsúlytalan (gyenge) és összevont alakok használata, a szavak végének elharapása, a szavak összekapcsolódása, kötése és egyéb jellemzők, melyek abból is adódnak, hogy beszéd közben alakítjuk ki gondolatainkat és/vagy befolyásolnak beszédpartnerünk reakció, pl:

 • gondolataink átfogalmazása, a mondat újrakezdése,
 • hiányos mondatok,
 • gyakori szünet tartása, hezitálás,
 • gondolataink ismétlése,
 • töltelékszavak használata,
 • nem mindent mondunk ki, hanem testbeszéddel, gesztusokkal utalunk jelentésekre.

Több nyelvkönyv, honlap foglalkozik ezekkel a jellemzőkkel, pl. ez, de önállóan is felfedezhetjük a beszélt nyelv sajátosságait. Válaszd ki egy-egy tankönyvi feladat vagy más hanganyag részletét és nézd végig, elemezd ebből a szempontból!

4) MIT HALLGASS?

A válasz igazából az, hogy bármit, ami érdekes számodra vagy valamilyen szempontból hasznos, mert pl. kapcsolódik az iskolai, tankönyvi témához vagy felkészít egy nyelvvizsga feladatra. Manapság már számos lehetőség közül választhatunk. De fontos a fokozatosság, mind a szöveg hossza, mind a nyelvi nehézség tekintetében. Kedvenc zeneszámainkon, filmeinken túl hallgathatunk / nézhetünk podcastokat, blogbejegyzéseket, de gyakorolhatunk kifejezetten nyelvtanulási céllal létrehozott honlapokon is.

Néhány a jól beváltak közül:

https://learnenglish.britishcouncil.org

A British Council oldala több lehetőséget nyújt hallásértésünk fejlesztésére. A „LearnEnglish” fülre rákattintva a Skills (készségek) részben találjuk a hallás utáni megértést fejlesztő feladatokat, pl. podcastokat köznapi témákról (LearnEnglish podcasts), egy audio szappanoperát (Big City Small World) és két brit kultúrával is foglalkozó részt (Word on the Street és Britain is GREAT). Kezdőknek a „Starting Out” videósorozatot ajánljuk.

A „LearnEnglishTeens” részben is találunk hallásértést fejlesztő feladatokat, melyek 5 szinten (A1-től C1-ig) nyújtanak lehetőséget a gyakorlásra.

– http://www.breakingnewsenglish.com/

Ezen az oldalon különféle hírek alapján kidolgozott anyagokat találunk. Gyakran ugyanazt a hírt többféle nyelvi szinten is feldolgozták és meghallgathatjuk az adott hírt brit és amerikai akcentusban is.

https://www.englishcentral.com/videos

Ezen az oldalon három szinten (beginner, intermediate, advanced) találhatsz videókat. A videók feliratosak és ha ráklikkelsz egy szóra, megjelenik a szó definíciója, egy példamondat és meghallgathatod a szó kiejtését is.
Az oldal feladatokat is kínál: „Learn the words” – melyben a mondatból kihagyott szót kell begépelni hallás után; illetve a „Speak the lines” feladatot, melyben el kell ismételned a hallott mondatot, majd a gép visszajelzést küld arról, mennyiben voltál sikeres.

https://newsinlevels.com

Itt három nyelvi szinten találod meg ugyanannak a hírnek a feldolgozását. A nehezebb szavak jelentését zárójelben megmagyarázzák.

https://www.englishlistening.com/index.php/listen-to-passages/

Itt is számos anyag között válogathatsz. Minden cím előtt jelzik az adott anyag nyelvi szintjét. Megtalálod a szöveg leírását is az oldalon és egy rövid tesztet is.

http://eslvideo.com/

Ezen a honlapon 5 szinten találhatsz videókat (beginning, low intermediate, intermediate, high intermediate, advanced) hozzátartozó feladatokkal együtt, melyeket nyelvtanárok készítenek a világ számos tájáról. Sajnos nem mindegyik filmhez van szövegátirat, és a feladatok színvonala is változó, de sok érdekes témáról nézhetsz filmeket az oldalon.

http://www.bbc.co.uk/learningenglish/

Számos hasznos rovat van az oldalon, melyek segíthetnek hallásértésünk fejlesztésében. Egyik kedvencünk ezek közül a „News Review”, melyben aktuális hírekhez kapcsolódó szókincsbővítő hanganyagokat, feladatokat találunk. A „The Experiment” rovat, melyben angol kifejezésekhez kapcsolódnak a feladatok és a videó.
A sorozatok itt is nyelvi szintekhez kapcsolódnak (lower-intermediate, intermediate, upper-intemediate és advanced).

https://www.5percangol.hu

Ezen az oldalon is nagyon sok jó feladatot találhatsz hallásértésed fejlesztésére egyrészt az 5perc kiadvány cikkeihez kapcsolódva, másrészt a nyelvvizsgákra való felkészülést segítve. Honlapukhoz, facebook oldalukhoz kapcsolódva sok jó ötletet kaphatsz nemcsak a szerzőktől, hanem az oldalt látogató nyelvtanulóktól is.

https://www.ted.com/

Haladóknak ajánljuk elsősorban az oldalt, ahol különböző hosszúságú és különféle témákról szóló előadásokat nézhetünk meg felirattal vagy anélkül. Számos előadáshoz elérhető már a magyar felirat is.
A TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciák témái változatosak. Az alapvető cél, hogy olyan gondolatok jelenhetnek meg, melyeket érdemes terjeszteni: „Ideas worth spreading”.

– tankönyvi feladatok

Sokszor az iskolában kevés idő van arra, hogy egy-egy feladattal érdemben foglalkozzunk. Jó gyakorlás lehet, ha a tankönyvi hanganyagot otthon is meghallgatjuk, végiggondoljuk, mi okozott esetleg nehézséget és miért.

5) HOGYAN GYAKOROLJ?

LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

A hatékony gyakorlásra több módszert dolgoztak már ki a szakértők. Az egyik legelfogadottabb közülük a következő:

1. lépés

Először szöveg nélkül hallgasd meg az anyagot legalább 3-4-szer! Ne ijedj meg, ha elsőre nem értesz meg mindent vagy úgy érzed, hogy semmit sem értettél meg. A fülünknek hozzá kell szoknia a beszélő hangjához, akcentusához, beszédstílusához. Minden egyes meghallgatás után egyre többet fogsz megérteni. De ne feledd! Alapvető szabály, hogy ne akarj mindent, minden szót érteni!
Először a szöveg lényegére („gist”), fő mondanivalójára koncentrálj! Készíts esetleg jegyzeteket! Tudatosan, teljes figyelemmel hallgasd az anyagot! Lehet, hogy a második, harmadik meghallgatáskor, ha még nem is értesz meg teljes mondatokat, már elkapsz egy-egy kulcsszót, melyekből következtethetsz a szöveg jelentésére.

2. lépés

Olvasd el a szöveget, ellenőrizd le, mennyit értettél, illetve, hogy helyesen értetted-e meg, következtess az idegen szavak jelentésére – esetleg nézd ki őket a szótárból! Érdemes kiírni azokat a szavakat, melyeket később használni szeretnél – legjobb példamondatban.

3. lépés

Hallgasd meg többször most már szöveggel a hanganyagot így egyszerre hallod és látod, ez segít a megjegyzésben, a kiejtés javításában is.

4. lépés

Hallgasd meg most már szöveg nélkül újra a hangaanyagot akár többször is a következő napokban!
A hanganyag meghallgatása után érdemes végigelemezni, mit értettél, mit nem értettél meg a szövegből. Ha valamit nem értettél meg, mi volt az oka? A háttér zaj nehezítette a megértést? Ismeretlen volt egy szó vagy a kiejtése volt más? Túl sok ismeretlen szó volt a szövegben? Esetleg egy általad még nem ismert nyelvtani szerkezet okozta a nehézséget?
Ez a fajta elemzés nagyon hasznos, hiszen feltárjuk a problémák okát, és kialakíthatjuk stratégiánkat. Nemcsak azt kell tudnunk, hogy mit nem értettünk, hanem azt is, sőt talán legfőképp azt, hogy miért nem értettük meg azt a részt.

Kezdj rövidebb, könnyebb hanganyagokkal. Ha szintednél jóval magasabb nehézségfokú anyagot választasz, garantált a kudarc és a csalódás. Kezdd egyszerűbb feladatokkal, szerezz gyakorlatot és sikerélményt, ne add fel, így lassan, de biztosan eléred, amit szeretnél – megérted a hozzád angolul beszélőket, illetve kedvenc filmjeidet.

TOLLBAMONDÁS

Egy érdekes módszert ajánl az egyik blogger, a diktálás módszerét:

 • válassz ki egy rövid részt a hanganyagból, melyet nehéznek találsz,
 • hallgasd meg többször, írd le, amit hallasz,
 • vesd össze a szövegátirattal – „aha pillanat” – tehát ezt hallottam,
 • majd ismételd meg a folyamatot egy másik nehezebb résszel!

Így ahogy rákoncentrálsz a szavakra, jobban meg is érted őket.

JÓSOLD MEG!

Mielőtt meghallgatsz egy hanganyagot, megnézel egy videót, mozgósítsd előzetes ismereteidet a témáról – vajon, miről fognak beszélni, milyen gondolatokat fogalmaznak meg.
Ezt a módszert bevetheted később is. Állítsd meg a hanganyagot egy kis idő múlva, és próbálj következtetni arra, mi következik most, hogyan folytatódik a gondolatmenet!

NE FORDÍTS MENETKÖZBEN!

Sok szakértő hangsúlyozza, ne fordítsunk magyarra hallgatás közben! Miért? Például azért, mert amíg megpróbáljuk lefordítani a hallottakat, addig a beszélő továbbhalad, és mi lemaradunk, elvesztjük a fonalat, és lényeges információkról maradhatunk le. Áttesszük fókuszunkat a fordításra, kiesünk a szöveg ritmusából. Így nemhogy elősegítenénk, inkább hátráltatjuk a megértést. Az előbb láttuk már, hogy a lényegesebb dolgokat a beszélők amúgy is hajlamosak megismételni valamilyen formában, de az is segíthet, ha a szövegkörnyezetből próbálunk következtetni az általunk nem értett szó jelentésére.

KÖVETKEZTESS!

Gyakran hangoztatott jó tanács: Ne arra a szóra koncentrálj, amit nem értesz, hanem arra, melyet igen! Hiszen a szövegkörnyezet, az ismert szavak rávezethenek a nem ismert szó jelentésére is. Például, ha ezt halljuk:

Sitting by the fire on a cold night, wearing a woolly jumper, while drinking mulled wine and stroking a dog – probably surrounded by candles. That’s definitely hygge. Eating home-made cinnamon pastries. Watching TV under a duvet. Tea served in a china set. Family get-togethers at Christmas. They’re all hygge too.” (forrás: http://www.bbc.com/news/magazine-34345791) – de nem ismerjük a hygge szót, segít a szövegkörnyezet, mely egy hangulatos, nyugodt képet fest le – egy meghitt, pihentető tevékenységet. A jelentés kibontakozik a folytatásban: „The idea is to relax and feel as at-home as possible, forgetting life’s worries.

ISMERKEDJ A SZÖVEGGEL!

Különféle hanganyagokat hallgass, ismerkedj meg a különböző célú megszólalások jellemzőivel, pl. céljával, stílusával, szerkezetével. Más szerkezete van egy előadásnak, megint más egy történetnek. Ha ezekkel tisztában vagy, könnyebben követheted a gondolatmenetet. Alakíts ki egy olyan jegyzetelési technikát, mely pontosan visszatükrözi a lényeges elemek sorrendjét, mellyel el tudod különíteni a lényeges pontokat és az azokat alátámasztó érveket! Kapcsold össze az egymáshoz tartozó gondolatokat! Fedezd fel az összetartozó egységeket, melyeket a beszédben rövid szünet különít el! Keresd meg a kulcsszavakat! Ezekre maga a beszélő hívja fel figyelmünket azzal, hogy pl. külön hangsúlyozza, esetleg hangosabban mondja; megismétli a szót vagy jelentését más módon (átfogalmazással vagy valamilyen szinonimával) újra kifejezi.

Fontos szerepet tölt be a mondanivaló kifejezésében az intonáció, mellyel nem csak a lényeget emelheti ki a beszélő, de érzelmeket is kifejezhet. Ha látjuk a beszélőt sok mindent megtudunk arckifejezését, gesztusait tanulmányozva is.
Az egyik nyelvtanulást segítő blogon nagyon jól összefoglalják azokat a szavakat, kifejezéseket, melyekre érdemes fókuszálni, hogy megértsük a szöveg összefüggéseit:

a.) a közlés típusát jelzik:

 • vélemény (I think, It appears that, It is thought that)
 • elmélet (In theory)
 • következtetés (therefore, then)
 • tagadás (not, szavak melyek “un“, “non“, “dis“, “a” előképzővel állnak)
 • töltelékszavak (uh, er, um)

b.) különböző jelentésű kötőszavak:

 • ok, okozat (because, since)
 • eredmény (as a result, so, therefore, thus, consequently)
 • példa (for example, such as)
 • összehasonlítás (in contrast, than)
 • ellentétbe állítás (on the other hand, however)
 • hasonlóság (similarly, likewise)
 • további gondolatok bevezetése (furthermore, moreover, besides)
 • átfogalmazás (in other words, that is)
 • összegzés (in conclusion, in summary)