Félsz megszólalni? – Újabb ötletek a 5minutelanguage blogról

A nyelvtanulók egyik visszatérő problémája, hogy bár már évek óta tanulnak angolul, minden gond nélkül megértik kedvenc filmsorozatukat, követik a híreket az interneten, fejtik ki véleményüket angolul a különféle közösségi oldalakon, amikor meg szeretnének szólalni, lefagynak, nem képesek megfogalmazni gondolataikat.

A kérdéssel már mi is foglalkoztunk „Folyékonyan, magabiztosan” bejegyzésünkben, most Agnieszka ötleteit tesszük közre, akinek blogjáról már írtunk, amikor motivációs naplóját mutattuk be.

Agnieszka videójában: “Scared to speak a foreign language: what to do?” négy tanácsot ad közre:

1) You’re a celebrity.

Sokszor azért nem merünk megszólalni, mert azt hisszük, beszélgetőpartnereink számára nem vagyunk elég érdekesek. Önbizalmunkat növelhetjük, ha képzeletben olyan ember „bőrébe bújunk”, aki híres, akinek mondanivalójára mindenki kíváncsi.

2) Multi-purpose Phrases

Agnieszka azt javasolja gyűjtsünk össze olyan kifejezéseket, melyeket különféle helyzetekben bevethetünk, melyek elősegítik a kommunikációt, és vessük be őket az arra alkalmas helyzetekben. Ilyenek lehetnek: „That’s interesting.” vagy „Could you tell me a bit more about this?”. Egyrészt ezek a kifejezések továbblendítenek, ha megakadtunk, másrészt bátorságot adnak – könnyebb újra megszólalni, ha már mondtunk valamit.

3) Learn sentences not words.

Ez egy olyan tanács, amit már mi is többször hangsúlyoztunk. Ne elszigetelten tanuld a szavakat, hanem kifejezésekben, mondatokban. Agnieszka azt javasolja, amikor egy új szóval találkozunk, hozzunk létre egy hozzátartozó mondatgyűjteményt, keressük ki több szótárban is, gyűjtsük össze és, ha van energiánk tanuljuk is meg a példamondatokat.

4) 3-second rule

Sokan azért nem mernek angolul beszélni, mert félnek a hibáktól, tökéletes mondatokat szeretnének alkotni. Ez időigényes lehet, és minél tovább várunk, annál kellemetlenebbé válhat a szünet, és annál nehezebb megszólalni.

A 3 másodperces szabály lényege, hogy nem szabad várni, 3 másodperc után meg kell szólalni, még akkor is, ha úgy érzed, még nem vagy kész – mintha beindulna egy képzeletbeli riasztó, mely, ha megszólal, lépned kell – meg kell szólalnod.

Ezt a szabályt bevezethetjük akár az órán is – beépíthetünk olyan rövid szituációs gyakorlatokat, amikor mindenkinek 3 másodpercen belül reagálnia kell, de „edzhetünk” akkor is, ha barátainkkal angolozunk, pl. az „English time” idején.